original text
Close window

 

El llibre d'artista com a obra seriada

 

Roses

Lloret

FPJM

 

T/3 CURS / TALLER: “Llibres d'artista”

 

Impartit per Jordi Rosés i Pilar Lloret. Amb la participació de Vicenç Altaió. Del 19 al 30 de juliol 2010

Aquest curs vol aprofundir en el concepte del llibre com a objecte artístic, com a obra única i com a obra seriada. Conèixer les diverses formes d’aproximar-se i de materialitzar un projecte d’edició en un llibre d’artista.
S’hi durà a terme, a més del taller pràctic, una ses- sió més teòrica a càrrec de Vicenç Altaió, que dedicarà una jornada dins el programa del curs per presentar i revisar diversos projectes editorials fets al llarg de la seva trajectòria professional, amb una conferència exclusiva per als participants del taller, sobre les revistes d’art: Tarotdequinze, Cristalls, Èczema i Cave Canis.

El mateix dimarts dia 20 a les 20 h oferirà una conferència oberta al públic a l’auditori de la Fundació, sobre “Visualkultur.cat Arte+Diseño+Libros”.
Es tracta d’un recorregut inèdit dins la cultura visual catalana des dels anys 60 a través dels llibres més singulars i desconeguts fruit de la col·laboració entre els artistes d’avantguarda i escriptors: Miró, Dalí, Tàpies, Brossa, Pazos, Amat, Perejaume, Plensa... i de dissenyadors creatius com Prat, Gifreu, Torrent, Mariscal, America o Serrahima, en l’esclat simultani de creativitat amb tots els llenguatges artístics (els músics Orilla i Santos, Els Comediants...).
Es mostraran alhora dos vessants d’una mateixa cultura: la submergida, des de la revista Dau al Set a Cave Canis, fins a les gràfiques ocultes, i la més innovadora dins del sistema artesanal, industrial i tecnològic.

CONTINGUTS
El llibre com a objecte d’art (com a obra única / com a obra seriada). Definició i acotació del treball que s’ha de fer: Què volem fer? Com ho volem fer?
– Recursos dels quals disposam (propis / externs).
– Elements que intervenen en l’edició: les imatges, els texts.
– Definició dels suports de les idees: format (mesures).
– Pàgines (imatges-texts ), edició (tirada).
– El suport: tipus de paper, textura, gramatges, mesures, la fibra del paper, els plecs...
– El contenidor: format llibre, carpeta, capsa.
– Els materials per utilitzar i fer el contenidor: cartó, fusta, plàstic, tela, pell
– Tipus de llibre: lligall, cosit, foradat, espiral, encolat, plegat (plecs, acordió), fulls solts (desefermat). Enquadernat a la japonesa.
– L’enquadernació del llibre: rústica, cartó, pell, altres formats de presentació.
– Les parts d’un llibre: coberta anterior, guardes anteriors, full de respecte, portadella, sumari, pròleg, prefaci, cos de l’obra (texts), índex, colofó, full de respecte, guardes posteriors, coberta posterior.
– Parts d’una pàgina: capçaleres (decoració), encapçalament, text i peu, cul de llàntia (decoració).
– Tècniques per a la creació d’imatges seriades: xilografia, linòleum, gravat calcogràfic, litografia,
serigrafia, fotografia, inject, infografia.
– Tècniques per a la creació de texts: tipografia, fotogravat, impressió làser, fotocòpia, cal·ligrafia.
– Planificació de l’edició: treballs previs. Preparació dels elements que s’han d’utilitzar.

Jordi Rosés és gravador, fundador i director durant deu anys dels cursos internacionals de l’Escola d’Estiu Internacional de Gravat de Calella; autor dels manuals El grabado i Prueba de estado. Actualment és director del taller Murtra Edicions de Barcelona i dels cursos de gravat del taller de gravat del Patronat de Cultura de Mataró, juntament amb l’estampadora Pilar Lloret.
Vicenç Altaió (poeta, assagista, traductor de teatre, crític d’art, articulista d’opinió i traficant d’idees) va ser director de KRTU (cultura, recerca i tecnologia universals) i actualment dirigeix el centre Arts Santa Mònica (arts, ciència, pensament i comunicació) de Barcelona. Ha estat comissari de nombroses exposicions de tema artístic, literari i científic, així com de l’Any Miró, de l’Any Pla i de l’Any Dalí.
Atent a les oscil·lacions estètiques de les lletres i les arts i de les aportacions del pensament crític i científic, ha anat construint una obra molt personal, a més d’iniciar diversos projectes multidisciplinaris entre els quals destaquen les revistes Tarotdequinze, Èczema, Àrtics i Cave Canis. D’entre els seus llibres, destaca, a més de la poesia, recollida a Massa fosca (poesia 1978- 2004) i continuada a Santa Follia de Ser Càntic (2005), la sèrie Tráfico de ideas, una autobiografia intel·lectual sense subjecte, de gènere híbrid, transversal, ocupada per escrits sobre artistes i la renovació en art com a moral, dins la qual han aparegut, recentment, L’escriptura sense llançadora (1997), La desconeguda (1997), La dificultat (1999), Desglossari d’un avantguardista (2000), Els germans (2002), El cervell i les venes (2005) i La consola de Cadaqués (2007).

Horari: de 9 a 15 h
Núm. de places: 12