original text  

 

Close window  

Nadala 2010.

Abans no canti el gall

Antoni Llena

     
 

fjm

 

 

 

Des del 2007, amb motiu de les festes nadalenques, la Fundació Joan Miró demana a un artista que faci una interpretació del Nadal. A la primera edició, l'artista Perejaume va proposar Pessebre, una instal·lació monumental feta de suro que, com un pont, creuava els dos patis de la Fundació per sobre les terrasses. El van seguir Ignasi Aballí amb 52 paraules i Tere Recarens amb Myrrh.

L'artista Antoni Llena presenta aquest any Abans no canti el gall, una obra alhora fràgil i contundent, que explora l'eterna paradoxa que l'art de tots els temps ha pretès il·lustrar i comunicar.

La proposta per a la nadala consisteix en un senzill galliner amb gallines i gall que conviuran al Pati de l'olivera de la Fundació del 2 de desembre de 2010 al 9 de gener de 2011. Amb aquest galliner l'artista ret homenatge tant al missatge original del Nadal com a l'esperit artístic de Joan Miró.

Abans no canti el gall investiga de manera literal el símbol bíblic del gall i fa una referència directa al Nou Testament. Per a Llena, amb el Nadal s'obre un cicle que comença amb un episodi de precarietat i vulnerabilitat (el naixement de Jesús en un estable) i que acaba amb la figura del gall que il·lustra el desenllaç de la biografia de Crist. Es tracta d'una doble traïció: la del missatge cristià i la del missatge del Nadal. I d'una ironia introduïda per l'artista: la de reduir aquest drama a la quotidianitat indiferent d'uns simples animals de granja.

Antoni Llena, pioner de l'art conceptual a Barcelona, també ha volgut fer referència a la manca de vida i espontaneïtat a què tendeixen els museus actuals. Tot instal·lant un galliner al jardí d'un museu, Llena vol simbolitzar el retorn d'aquesta vitalitat i també la importància del món de la granja i de la terra per al fundador de la Fundació (només cal recordar el microcosmos representat al famós quadre de Joan Miró, La masia).

 

fjm

fjm

 

Funadció Joan Miró  Barcelona

 

3 decembre 2010 to 9 january 2011

 
 

fjm

fjm

 

 

murtra's prints in the Fundació Joan Miró

llena

llena

llena

llena

 

fjm

fjm